Θέσπιση ενιαίου φορέα ορισμού και είσπραξης Πνευματικών Δικαιωμάτων

Θέσπιση ενιαίου φορέα ορισμού και είσπραξης Πνευματικών Δικαιωμάτων

Αρ. Πρωτ.3529/26.08.09

Προς Υπουργό:

- Πολιτισμού

 

Στην χώρα μας όσον αφορά στον έλεγχο και την καταβολή των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων από τους επαγγελματίες, σήμερα λειτουργούν τέσσερεις φορείς στον ιδιωτικό τομέα που προχωρούν στους ελέγχους. Πρόκειται για την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) και τρεις ακόμα φορείς Απόλλων (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ελλήνων Μουσικών Συν.Π.Ε.), Ερατώ (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Τραγουδιστών-Ερμηνευτών Συν.Π.Ε), και Grammo (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Δικαιωμάτων των Παραγωγών Υλικών Φορέων Ήχου ή Εικόνας ή Εικόνας και Ήχου).

Οι επαγγελματίες που υπόκεινται συχνά στον έλεγχο περισσοτέρων από ενός ελεγκτικού φορέα, δεν έχουν σαφή εικόνα των υποχρεώσεών τους, αλλά και του τελικού ποσού που οφείλουν να καταβάλουν και σε ποιον. Επιπλέον, η επιβολή του ίδιου ποσού για την κατοχύρωση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων σε ένα μικρό καφενείο σε μια παραμεθόριο περιοχή της Ελλάδας για την χρήση μίας τηλεόρασης, με ένα μεγάλο κέντρο διασκέδασης σε ένα αστικό κέντρο, σίγουρα δεν είναι ορθολογική.

Η ανάγκη θέσπισης ενός σαφούς νομικού πλαισίου με συγκεκριμένα κριτήρια υπολογισμού των οφειλών, αναφορικά με τα δικαιώματα τόσο των δημιουργών όσο και των επαγγελματιών που υποχρεούνται να καταβάλουν πνευματικά δικαιώματα φαίνεται να είναι άμεση. 

Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που έχει προκαλέσει επανειλημμένως προβλήματα σε επαγγελματίες για λόγους για τους οποίος στις 11 Μαρτίου 2009 ο υπογράφων μαζί με 41 ακόμα βουλευτές κατέθεσαν υπόμνημα προς το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού.

 Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 - Προβλέπεται να εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης ενός και μόνο φορέα αρμόδιου για τον έλεγχο και την καταβολή των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων αναφορικά με την χρήση μουσικής για εμπορικούς σκοπούς;

 - Προβλέπεται να επανεξετασθούν και επαναπροσδιορισθούν τα κριτήρια με βάση τα οποία  υπολογίζεται το συνολικό ύψος του ποσού που πρέπει να καταβάλουν οι επαγγελματίες για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα;